E-E-A-T a SEO-ban: a cégek leggyakoribb hibái

A keresőoptimalizálás világában az E-E-A-T (Experience, Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness) egyre nagyobb szerepet kap, de sok cég még mindig nem érti pontosan, hogyan építheti be hatékonyan SEO stratégiájába. Ebben a cikkben feltárjuk, miért olyan fontos az E-E-A-T, miért küzdenek sokan a szerzői hitelesség kialakításával, és bemutatjuk azokat a taktikákat, amelyekkel erősítheted az oldalad megbízhatóságát.

Először is, megismerheted, mi az E-E-A-T és miért elengedhetetlen a keresőoptimalizálásban. Ezt követően arról lesz szó, miért nehéz a szerzői E-E-A-T kialakítása, és milyen akadályokba ütköznek a cégek.

Mi az e-e-a-t és miért fontos?

Az E-E-A-T, amely az Szakértelem (Expertise), Tapasztalat (Experience), Tekintély (Authoritativeness) és Megbízhatóság (Trustworthiness) rövidítése, a Google egyik legfontosabb rangsorolási tényezője. Az E-E-A-T elvei segítenek a keresőmotornak meghatározni, hogy egy weboldal mennyire megbízható és hiteles forrásnak számít az adott témában. Ez különösen fontos olyan területeken, ahol a pontatlan információk komoly károkat okozhatnak, mint például egészségügyi vagy pénzügyi oldalak esetében.

A cégek gyakran figyelmen kívül hagyják az E-E-A-T jelentőségét, ami hosszú távon negatív hatással lehet a Google rangsorolásukra. A következőkben részletesen bemutatjuk, miért érdemes komolyan venni ezt a SEO taktikát.

Szakértelem

A szakértelem azt jelenti, hogy azok az emberek írják meg a tartalmat, akik valóban értenek ahhoz a témához. Például egy orvosi cikket orvosok vagy egészségügyi szakemberek írjanak. Az ilyen tartalom növeli annak valószínűségét, hogy mások is hivatkozni fognak rájuk, ami javítja az oldal tekintélyét és megbízhatóságát.

Tapasztalat

A tapasztalat azt jelenti, hogy nemcsak elméleti tudással rendelkezünk egy adott területen belül, hanem gyakorlati tapasztalataink is vannak. Ez különösen fontos például termékértékelések esetében: ha valaki saját maga próbálta ki a terméket és osztja meg személyes élményeit róla.

Tekintély

A tekintély arra utal, hogy mennyire ismert és elismert egy szerző vagy weboldal az adott szakterületen belül. A magas tekintéllyel rendelkező oldalak gyakran kapnak hivatkozásokat más hiteles forrásoktól is.

Megbízhatóság

A megbízhatóság alapköve minden sikeres online jelenlétnek. Ide tartozik például az átlátható adatkezelési politika vagy a könnyen elérhető ügyfélszolgálat is. Ha egy oldal megbízható információkat szolgáltat és biztonságos környezetet nyújt felhasználói számára, akkor ez pozitív hatással lesz annak SEO teljesítményére is.

 • E-E-A-T fontossága: Növeli a Google rangsorolást.
 • Keresőoptimalizálási taktika: Javítja az On-site SEO-tartalmak minőségét.

Zárszóként…

A cégek sokszor alábecsülik az E-E-A-T jelentőségét a SEO stratégiájukban. Pedig ezeknek az alapelveknek betartása nem csupán jobb helyezést biztosíthat a keresési eredmények között, de hozzájárulhat ahhoz is, hogy hosszú távon építsenek ki megbízható és hiteles online jelenlétet.

Miért nehéz a szerzői E-E-A-T kialakítása?

Az E-E-A-T (Experience, Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness) fogalma egyre nagyobb hangsúlyt kap a SEO világában. A Google rangsorolás szempontjából kiemelt fontosságúvá vált, hogy a weboldalak hiteles és megbízható információkat nyújtsanak felhasználóik számára. De miért olyan nehéz ezt megvalósítani? Nézzük meg közelebbről.

Tapasztalat és szakértelem

A tapasztalat és szakértelem bizonyítása nem mindig egyszerű. Az igazán jó SEO tartalom megköveteli, hogy az írók valóban értsenek ahhoz a témához, amiről írnak. Ez különösen fontos az orvosi, jogi vagy pénzügyi területeken, ahol az információk pontossága életbevágó lehet. Az ilyen típusú tartalmak előállításához gyakran szükség van szakmailag elismert forrásokra hivatkozni és mélyreható kutatásokat végezni.

Hitelesség és megbízhatóság

A Google algoritmusai egyre ügyesebben ismerik fel a hiteles forrásokat. Ahhoz azonban, hogy egy weboldal hitelesnek tűnjön, számos tényezőt kell figyelembe venni:

 • Szerzői profilok: Fontosak azok a részletes szerzői életrajzok és referenciák, amelyek bemutatják az írók szakmai hátterét.
 • Külső hivatkozások: Megbízható külső forrásokra való hivatkozás növeli a cikk hitelességét.
 • Pozitív visszajelzések: Olvasói vélemények és értékelések is hozzájárulhatnak egy oldal megbízhatóságának növeléséhez.

Szakmai SEO taktika

A megfelelő on-site SEO technikák alkalmazása elengedhetetlen ahhoz, hogy az E-E-A-T szempontok érvényesüljenek. Ez magában foglalja a kulcsszó optimalizálástól kezdve a belső linkstruktúra kialakításán át egészen a meta leírások pontos megfogalmazásáig mindent. Egy jól strukturált weboldal segít abban is, hogy az olvasók könnyen megtalálják azt az információt, amit keresnek.

Mindezek mellett fontos szem előtt tartani azt is, hogy időbe telik ezeknek az elemeknek a beépítése és finomhangolása. A sikeres E-E-A-T stratégia folyamatos odafigyelést igényel: rendszeresen frissíteni kell a tartalmakat, reagálni kell az olvasói visszajelzésekre és naprakész maradni az iparági változásokról.

Egy jól kidolgozott E-E-A-T alapú SEO stratégia hosszútávon jelentős előnyt biztosíthat bármely vállalkozás számára. Azonban ennek kialakítása komoly erőfeszítést igényel mind tartalomgyártási mind technikai oldalról nézve.

Hatékony taktikák az E-E-A-T felépítéséhez

A keresőoptimalizálás (SEO) világában az E-E-A-T (Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness, vagyis szakértelem, hitelesség és megbízhatóság) egyre nagyobb szerepet kap a Google rangsorolási algoritmusában. Azonban sok cég még mindig nem tudja megfelelően alkalmazni ezeket a szempontokat. Az alábbiakban bemutatjuk a leghatékonyabb taktikákat az E-E-A-T felépítéséhez.

Szakértői tartalom készítése

Egy jó SEO taktika alapja mindig a minőségi tartalom. A szakértői tartalom azt jelenti, hogy olyan anyagokat kell előállítani, amelyek mélyrehatóan tárgyalják az adott témát. Ehhez elengedhetetlenül fontos:

 • Hiteles források használata: Hivatkozz olyan forrásokra, amelyek elismert szakértők tollából származnak.
 • Szerzők bemutatása: Tüntesd fel a cikkek szerzőit rövid életrajzzal és releváns tapasztalatokkal.

Felhasználói vélemények és értékelések beépítése

A megbízhatóság növelésének egyik legjobb módja a felhasználói vélemények és értékelések integrálása a weboldalra. Ez segít abban is, hogy mások is lássák: valódi emberek bíznak meg benned és szolgáltatásaidban.

Külső hivatkozások építése

A hitelességet növeli az is, ha más elismert weboldalak hivatkoznak rád. Ezért fontos:

 • Vendégblogolás: Írj cikkeket más szakmai blogokra.
 • Médiamegjelenések: Próbálj meg bekerülni iparági hírekbe vagy interjúkba.

Tartalmi audit végzése

A meglévő tartalmak rendszeres áttekintése és frissítése elengedhetetlen. Egy jól kivitelezett on-site SEO stratégia része kell legyen ezeknek a tartalmaknak az ellenőrzése is annak érdekében, hogy megfeleljenek az aktuális E-E-A-T követelményeknek.

Záró gondolatok

A hatékony E-E-A-T felépítéséhez időre és türelemre van szükség, de hosszú távon mindenképpen megtérül.

Az e-e-a-t hiteles alátámasztása külső forrásokkal

Az E-E-A-T (Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness) elveinek betartása kulcsfontosságú a Google rangsorolás szempontjából. Azonban sok cég még mindig nem érti teljesen, hogyan támogathatják hitelesen ezeket az elveket külső források bevonásával. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan erősítheted meg SEO taktikáidat és tartalmaidat megbízható külső források segítségével.

Külső hivatkozások jelentősége

A Google algoritmusa nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a weboldalad mennyire kapcsolódik más megbízható weboldalakhoz. A minőségi külső hivatkozások növelhetik az oldalad tekintélyét és javíthatják a rangsorolást. Íme néhány módszer, amivel ezt elérheted:

 • Szakértők bevonása: Kérj meg ismert szakértőket vagy influencereket, hogy írjanak vendégposztot vagy idézzék őket a cikkeidben.
 • Tudományos kutatások: Hivatkozz tudományos tanulmányokra és hivatalos statisztikákra, amelyek alátámasztják állításaidat.
 • Médiaemlítések: Ha cégedről pozitív híradás jelenik meg neves médiumokban, linkeld be ezeket az említéseket.

A hitelesség növelése

A hitelesség alapja a bizalomépítés. Az olvasók és a keresőmotorok számára egyaránt fontos, hogy a tartalom megbízható forrásokon alapuljon. Ennek érdekében érdemes az alábbiakat figyelembe venni:

 1. Szerzői információk közzététele: Mutasd be részletesen a szerzők szakmai hátterét és tapasztalatait.
 2. Forrásmegjelölés: Minden adatot és idézetet pontosan jelölj meg a cikkekben.
 3. Frissítés gyakorisága: Rendszeresen frissítsd tartalmaidat új információkkal és kutatási eredményekkel.

Példák sikeres alkalmazásra

Néhány sikeres példa segít jobban megérteni az E-E-A-T elvek alkalmazását. Nézd meg például azoknak a vállalatoknak az esettanulmányait, akik már sikeresen integrálták ezt stratégiájukba:

 • Moz.com: Számos SEO taktika mellett rendszeresen publikálnak iparági elemzéseket és kutatásokat.
 • Nielsen Norman Group: Weboldaluk tele van szakmai cikkekkel és kutatási eredményekkel UX témában.

Ezeknek a példáknak köszönhetően láthatóvá válik, hogy milyen hatékony lehet az E-E-A-T külső forrásokkal való támogatása mind az on-site SEO optimalizálásában, mind pedig a hosszú távú Google rangsorolás javításában.

E-E-A-T

e-e-a-t stratégia: építsük vagy vásároljuk?

A mai digitális világban a Google rangsorolás meghatározó szerepet játszik abban, hogy egy weboldal mennyire sikeres. Az E-E-A-T (Experience, Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness) elvei alapján kialakított SEO taktika kulcsfontosságú lehet a keresőoptimalizálás során. De vajon érdemesebb saját magunk felépíteni az E-E-A-T stratégiát vagy inkább megvásárolni azt? Nézzük meg közelebbről mindkét lehetőséget.

Az e-e-a-t stratégia építése

Egy saját E-E-A-T stratégia kidolgozása időigényes és alapos munkát igényel. Az on-site SEO elemek optimalizálása mellett fontos a minőségi tartalom előállítása is.

 • Tapasztalat: Hozz létre olyan tartalmakat, amelyek tükrözik a szakértelmedet és tapasztalatodat az adott területen.
 • Szakértelem: Gyűjtsd össze és oszd meg az iparági tudást, publikálj kutatásokat és elemzéseket.
 • Hitelesség: Építsd ki a hitelességedet például vendégposztokkal más megbízható oldalakon.
 • Megbízhatóság: Tarts fenn egy átlátható működést, válaszolj gyorsan a felhasználói kérdésekre és véleményekre.

Bár ez hosszabb folyamatot jelenthet, cserébe egy stabil alapokon nyugvó SEO tartalommal rendelkező weboldalt kapsz. A saját stratégia építése során jobban kontrollálhatod a folyamatokat és biztos lehetsz benne, hogy minden elem megfelel az elvárásoknak.

A e-e-a-t stratégia vásárlása

Ellenben sok vállalkozás inkább készen szeretné megkapni az E-E-A-T stratégiát. Ez gyakran SEO ügynökségeken keresztül valósul meg. A vásárlás előnyei közé tartozik:

 • Gyorsaság: Azonnali eredmények érhetők el anélkül, hogy hónapokat kellene várni a hatásokra.
 • Szakértői támogatás: Tapasztalt szakemberek dolgoznak azon, hogy weboldalad megfeleljen a legfrissebb SEO követelményeknek.
 • Költséghatékonyság: Bár kezdetben nagyobb befektetést igényelhet, hosszú távon megtérülhet az ár-érték arány tekintetében.

A vásárlással járó kockázatok között azonban ott van annak veszélye is, hogy nem mindig kapjuk azt a minőséget amire számítunk. Fontos tehát megbízható partnert választani ebben az esetben is.

Döntés: Építés vagy vásárlás?

A döntés attól függően változik, hogy milyen erőforrások állnak rendelkezésedre és milyen célokat szeretnél elérni. Ha van időd és energiád belefektetni egy saját E-E-A-T stratégiába akkor érdemes lehet ezt választani. Viszont ha gyors eredményeket akarsz látni akkor érdemes lehet fontolóra venni egy kész stratégia megvásárlását.

Záró gondolatok

Összefoglalva, az EEAT (Szakértelem, Hitelesség, Megbízhatóság) alapelvei kritikus szerepet játszanak a SEO stratégiák sikerében. Sok cég azonban elköveti azt a hibát, hogy nem fordít elég figyelmet ezekre az alapelvekre, vagy nem érti pontosan a jelentőségüket. Fontos, hogy mindig törekedj a magas minőségű, szakmailag megalapozott tartalom készítésére, amely hiteles forrásokra épít és megbízható információkat nyújt. Ezzel nemcsak a keresőmotorok rangsorolásán javíthatsz, hanem a felhasználói bizalmat is növelheted.

Ne állj meg itt! A SEO világa folyamatosan változik, és mindig van mit tanulni. Kutass tovább, olvass szakmai blogokat, vegyél részt webináriumokon és konzultálj más szakértőkkel.